Onko ”sedittelyssä” eli sedäksi kutsumisessa kyse ikäsyrjinnästä?

MARIA

Feministisen jargonin puhekielen sanakirjassa ”setä” (t. ”setämies”) tarkoittaa arvomaailmaltaan ja käytökseltään vanhahtavaa, yleensä keski-iän kynnyksen ylittänyttä mieshenkilöä, joka suhtautuu lokeroiden ja alentuvasti naisiin, etenkin nuorempiin naisiin, joita hän mielellään tytöttelee. Setä tuntee miehuutensa taakan ja pitää perinteisiä miesten ja naisten hyveitä arvossa. Setä on se harmaantuva herra, joka manspleinaa kahvipöydässä ja nauraa vähemmistöjen edustajista kertomilleen vitseille saaden feministisesti ajattelevan keskustelukumppanin suun loksahtamaan auki. Eikö tuollaisen puhuminen ole melkeinpä rikollista? miettii feministiystävä tohkeissaan, mutta setä vain jatkaa hyväntuulista jutusteluaan autuaan tietämättömänä siitä, että on tullut taas kerran sanoneeksi jotain asiatonta.

Jos sedälle huomauttaa asiattomasta käytöksestä, saattaa setä puolustautua vähättelemällä asiaa, kertomalla uuden vitsin tai manspleinaamalla entistä syvemmällä rintaäänellä. Nykyään osa sedistä on kuitenkin alkanut reagoida saamaansa kritiikkiin hermostumalla ja esittämällä vastasyytteen ikäsyrjinnästä.

Mutta mitä on ikäsyrjintä? Jos olet setä, joka miettii, onko hän mahdollisesti kohdannut ikäsyrjintää, voit käyttää asian tarkastamisen apuna seuraavaa cheklistiä:

  • Ikäsyrjintää on, kun setä ei viisikymmentä täytettyään enää löydä uutta työpaikkaa, vaikka työikää olisi jäljellä puolitoista vuosikymmentä ja vahva koulutustausta ja alan kokemus löytyisivät.
  • Ikäsyrjintää on, kun setä ei elämänkumppania etsiessään saa osakseen ollenkaan huomiota itsensä ikäisiltä tai nuoremmilta kumppaniehdokkailta vaan ainoastaan itseään vähintään kymmenen vuotta vanhemmilta. Mitä enemmän ikävuosia sedälle kertyy, sitä vähemmän kukaan on hänestä kiinnostunut romanttisessa mielessä.
  • Ikäsyrjintää on, kun sedän eläke ei riitä lääkkeisiin eikä monipuoliseen ruokaan saati harrastuksiin tai mihinkään muuhun kuin välttämättömyyksiin. Tarvitessaan vanhuspalveluita, kuten koti- tai laitoshoitoa, setä jätetään heitteille tai lääkitään niin vahvoilla lääkkeillä, ettei hän jaksa olla vaivaksi hoitohenkilökunnalle vaan lähinnä maata unohdettuna vuoteessaan.
  • Ikäsyrjintää on, kun sedän kykyä päättää itseään koskevista asioista vähätellään hänen ikänsä vuoksi, ja päätösvalta tärkeissä henkilö-kohtaisissa asioissa saatetaan siirtää toisille, kuten muunikäisille lähisukulaisille.
  • Ikäsyrjintää on se, että sedän oletetaan olevan setä pelkästään hänen ikänsä perusteella ilman taustatietoa hänen asenteistaan ja käyttäytymisestään.

No ainakin sedittely on loukkaavaa ja epäreilua, jos ei välttämättä ikäsyrjintää, saattaa setä nyt listan luettuaan ajatella. Siksi ehdotankin sedille, että he ryhtyisivät yhteistuumin puuhaamaan kunnianpalautusta viiteryhmälleen: ensimmäisiä askeleita tässä voisivat olla manspleinaamisesta ja tytöttelystä sekä vähemmistöjen pilkkaamisesta luopuminen. Ehkäpä tulevaisuudessa setä voisikin tarkoittaa muita kuuntelevaa ja arvostavaa harmaakarhua, feministisesti ajattelevaa ihmistä, jolle elämänkokemus ja hyväksyvä kiinnostus muita ihmisiä kohtaan ovat suoneet arkaaista setä 1.0:aa huomattavasti suuremman viisauden ja arvostuksen. Samalla tavalla kuin tytöttely lyömäaseena on jäämässä historiaan tyttöjen ja naisten havahtuessa siihen, ettei tyttöydessä ole mitään hävettävää, voisi sedäksi kutsuminen tulevaisuudessa olla arvostuksen osoitus tai ainakin neutraaliksi koettua kielenkäyttöä. Jotta tämä voisi tapahtua, on setien parannettava tapansa ja alettava ottaa muut paremmin huomioon.

Osa sedistä onkin jo päivittänyt itsensä tälle uuden setä 2.0:n tasolle. Siispä sedät kunniaan, mutta vasta, kun iso osa lopuistakin on opetellut suhtautumaan kunnioittavasti myös muihin kuin toisiin setiin!

MARIA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Uusimmat julkaisut

Kaukainen muisto ystävästä

ANNI KANNIAINEN Kaukainen muisto ystävästä säilyy sydämessä / laatikkoon sen nimen sulkee / kolmanteen sydänkammioon. […]

Kaksi rantaa – Два берега

RUSLAN VESTERINEN Kaksi rantaa, joki niiden välissä… / Kaksi rantaa, niiden välissä ohut jääkerros, / Vesi juoksee, mutta jää seisoo. / Jää on päällä ja vesi pohjassa. / Jäällä on kalastajia, vedessä karppeja. […]

Storms – Tormentas

MARGARITA VULGARE I was born to endure these kinds of storms / Though it’s something I never asked for / I wish I could dance under the lightnings / But I’m not that kind of gal / Not at all […]

Öljytie

ANNI KANNIAINEN Kuljen öljyteitä / tuhokoneidensa melutessa / tässä muovikaupungissa / vaivoin osaan hengittää / He kehystävät tuhonsa / ja peittävät sen kimalteella / säveltävät profetian / lopun oopperan, / se toteen käy. […]

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: