Sairaanhoitajat ansaitsevat parempaa palkkaa

KUVITUSKUVA (JARMOLUK / PIXABAY)

SAIRAANHOITOA TARVINNUT

Pieni ääni -blogissa kirjoitti taannoin ”Linnea” mielipideartikkelin, jossa väitettiin sairaanhoitajien keskimääräisen kuukausipalkan olevan 3200 euron luokkaa ja että tämä on enemmän kuin mitä yli puolet palkansaajista tienaa. Artikkelissa jätetään kuitenkin huomiotta se seikka, että iso osa tästä palkasta muodostuu palkan lisistä, jotka ansaitaan mm. ylitöillä ja yötöillä. Ilman näitä pohjapalkka jääkin kahden ja puolen tonnin paikkeille. Se on vaativalla ja korkeakoulututkintoa edellyttävällä alalla varsin vähän ja selvästi alle suomalaisten keskiansioiden. Lisää aiheesta voi lukea esimerkiksi Iltalehden jutusta.

Mielipiteen kirjoittaja ehdottaa myös, että johtajien palkkoja leikataan. Esimerkiksi hyvinvointialueiden johtajien palkat kieppuvat jopa yli 17 000 euron paikkeilla. Tällä summalla voitaisiin palkata vähintään neljä sairaanhoitajaa, jotka saisivat työstään kunnollisen korvauksen. Johtajan pitää kyllä kyetä monenlaiseen, mutten usko, että hänen työ on sentään haastavampaa kuin neljän sairaanhoitajan työmäärä yhteensä.

Sairaaloissa ja kouluissa tehtävä työ on aliarvostettua, mutta se on koko yhteiskunnan hyvinvoinnin ja työelämän edellytysten lähtökohta. Kouluissa luodaan pohja sille osaamiselle, jota yritysmaailman ja insinöörialan suurituloiset tekijätkin tarvitsevat menestyäkseen. Sairaanhoitajien ja lääkärien työ puolestaan pitää yllä palkansaajien työkykyä ja hyvinvointia vuosikymmenien ajan. Työtä tehdessään he asettavat itsensä alttiiksi tyytymättömien asiakkaiden solvauksille, eivätkä lääkäreitä lukuun ottamatta saa edes kunnollista korvausta työstään eivätkä arvostusta työnantajiltaan. Tämä on häpeällistä eikä sovi hyvinvointivaltioon, jollaiseksi Suomeakin tavan takaa halutaan ylpeästi kutsua.

SAIRAANHOITOA TARVINNUT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Uusimmat julkaisut

Kaukainen muisto ystävästä

ANNI KANNIAINEN Kaukainen muisto ystävästä säilyy sydämessä / laatikkoon sen nimen sulkee / kolmanteen sydänkammioon. […]

Kaksi rantaa – Два берега

RUSLAN VESTERINEN Kaksi rantaa, joki niiden välissä… / Kaksi rantaa, niiden välissä ohut jääkerros, / Vesi juoksee, mutta jää seisoo. / Jää on päällä ja vesi pohjassa. / Jäällä on kalastajia, vedessä karppeja. […]

Storms – Tormentas

MARGARITA VULGARE I was born to endure these kinds of storms / Though it’s something I never asked for / I wish I could dance under the lightnings / But I’m not that kind of gal / Not at all […]

Öljytie

ANNI KANNIAINEN Kuljen öljyteitä / tuhokoneidensa melutessa / tässä muovikaupungissa / vaivoin osaan hengittää / He kehystävät tuhonsa / ja peittävät sen kimalteella / säveltävät profetian / lopun oopperan, / se toteen käy. […]

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: