VENÄJÄLTÄ LAINATTUA TAIDETTA OLI ALKUVUODESTA NÄYTILLÄ MILANON GALLERIE D’ITALIASSA PIAZZA DELLA SCALALLA (KUVA: WIKIMEDIA COMMONS)
JAMIE VESTERINEN
Kuluvalla viikolla uutisoitiin, että Tulli on takavarikoinut Italiasta paluumatkalla Venäjään olleita arvokkaita taideteoksia. Kyse ei ole teosten omistusten siirtymisestä vaan takavarikoinnista, jonka syynä ovat Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asetetut pakotteet. Tätä kirjoittaessani on voimassa tieto, että esineet pysyvät Tullin hallussa niin pitkään, kuin pakotteet ovat voimassa, mikä voi tarkoittaa viikkoja, kuukausia tai aivan mahdollisesti jopa vuosia. Esineiden oikeanlaisesta säilytyksestä vastaa asianmukaisesti Museovirasto.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siellä tapahtuneet julmuudet ja sotarikokset ovat järkyttäviä ja täysin tuomittavia. Kansainvälisten pakotteiden asettaminen on tarpeellinen keino painostaa Venäjää niiden lopettamiseen. Tästä huolimatta taiteen takavarikoiminen on kyseenalainen painostuskeino. Taiteen arvo ei muodostu pelkästään rahasummista, vaikka media nyt otsikoissaan nostaakin päällimmäiseksi teosten rahallisen arvon, vaan taiteella on muutakin ja ensisijaisempaa arvoa: se on osa historiaa, kulttuuriperintöä ja kansallista identiteettiä, eikä näiden takavarikoiminen ole oikea keino puuttua sotaan. Taiteesta puhuminen pelkkänä ”ylellisyystuotteena” on ihmiskunnan kaikkea taidetta ja kulttuurihistoriallista arvoa omaavaa perintöä vähättelevää ja myös epärehellistä. Länsimailla on pitkä ja häpeällinen historia muiden maiden taide- ja arkeologisten aarteiden ryövääjinä, eikä meidän tule jatkaa tätä perinnettä edes Venäjän hallinnon tilaamien ja armeijan toteuttamien julmuuksien provosoimina.
En tunne hyvin takavarikon kontekstia, kuten siihen liittyviä tällä hetkellä voimassa olevia säädöksiä, enkä siis esimerkiksi tiedä, oliko Tullilla muuta vaihtoehtoa kuin takavarikoida taideteokset lain rikkomisen välttääkseen. Ainakaan keskiviikkoiltapäivään 6.4. mennessä ei tietääkseni myöskään ollut vielä julkaistu tietoa, oliko kyse venäläisten taiteilijoiden teoksista vai muualta venäläisiin kokoelmiin hankituista teoksista. Olivat nämä seikat miten tahansa, toivon, että Venäjän painostamiseksi löydetään muita keinoja kuin taiteeseen ja kulttuuriperintöön kohdistuvat takavarikot, jos niitä käytetään nimenomaan painostuskeinoina. Kulttuurikohteisiin kohdistuvaa ryöväämistä ei pitäisi suorittaa edes kostotoimena siitä ukrainalaisen kulttuuriperinnön tuhosta, jota Venäjän hyökkäys on aiheuttanut ja joka on tietenkin täysin tuomittavaa. Tällaiset kulttuuriperinnön ryöväämistoimet eivät kohdistuisi vain Venäjän vallanpitäjiin vaan maan koko kansaan ja Venäjän sotatoimia vastustavien moraaliseen ylemmyyteen.
JAMIE VESTERINEN
Aiheesta muualla:
Tulli pysäytti viikonloppuna kymmenien miljoonien arvosta taidetta, joka oli matkalla Venäjälle – ”Saattaa olla, että Eremitaasikin oli listattu” (Aamulehti 6.4.2022)
Tulli pitää mahdollisena, että takavarikossa mukana Eremitaasin taidetta, arvo yli 40 miljoonaa (IS 6.4.2022)
Suomi on takavarikoinut Venäjälle menevää ökytaidetta kymmenillä miljoonilla euroilla (Iltalehti 6.4.2022)
It’s time for museums to return their stolen treasures (CNN 1/2020)
Ukraina yrittää pelastaa taideaarteensa ja maailmanperintökohteet – Venäjän joukot ovat jo tehneet peruuttamatonta tuhoa (Yle 9.3.2022)
Vastaa