Köyhyyden syventäminen ei lisää työttömän vaikutusvaltaa työmarkkinoilla

ESKOLA

Nousevien hintojen aikana Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehdottaa leikkauksia asumistukeen, toimeentulotukeen ja työttömyysturvaan. Hänen Helsingin Sanomille antamansa haastattelun perusteella ehdotuksen taustalla on Kokoomus-poliitikkojen ikiaikainen näkemys siitä, että työttömyys johtuu motivaation puutteesta työpaikan löytämiseen ja työntekoon.

Orpo on toki oikeassa sanoessaan, että työttömien ja kymmenientuhansien täyttämättömien työpaikkojen on kohdattava entistä paremmin. Hän sälyttäisi tästä vastuun työttömille. Miksei sen sijaan työvoimapulasta kärsiville aloille ja työtä välittäville tahoille? Työttömillä on usein kaikista vähäisimmät resurssit ja vaikutusmahdollisuudet työmarkkinoilla, ja vaikka he avoimiin työpaikkoihin hakisivatkin, ei työtarjouksia välttämättä tule. Ennemminkin olisi sälytettävä vastuuta työllistämisestä niille tahoille, joilla on valtaa työmarkkinoilla.

Köyhyys on lamaannuttava tila, jonka syventäminen ei motivoi ketään keksimään uusia keinoja saada työtarjouksia kiven alla olevista työpaikoista, jos siinä ei tähänkään asti ole onnistunut. Orpon ajattelun taustalla vaikuttaa kuitenkin elävän oletus, että kannustinloukku on suurin syy työttömien työttöminä olemiseen, siis se, että heidän sosiaalietuutensa ovat suuremmat kuin palkasta käteen jäävä rahasumma olisi. Mikäli osalla työttömistä on tällainen tilanne, niin siinä tapauksessa huomio on kohdistettava palkkoihin ja työehtosopimuksiin eikä työttömän vähäisiin ropoihin, jotka eivät nytkään riitä pakollisiin menoihin, kuten terveydestä huolehtimiseen, sähköön ja ravitsevaan ruokaan, puhumattakaan harrastuksista tai virkistäytymisestä tai kestävistä valinnoista esimerkiksi vaateostoksilla tai muuta tavaraa hankkiessa. Jos palkat todella ovat niin pienet, ettei niistä jää käteen riittävästi rahaa, niin palkkoja on nostettava. Tällöin nousevat myös verotulot ja ostovoima, ja samalla työnteon houkuttelevuus lisääntyy.

ESKOLA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Uusimmat julkaisut

Kaukainen muisto ystävästä

ANNI KANNIAINEN Kaukainen muisto ystävästä säilyy sydämessä / laatikkoon sen nimen sulkee / kolmanteen sydänkammioon. […]

Kaksi rantaa – Два берега

RUSLAN VESTERINEN Kaksi rantaa, joki niiden välissä… / Kaksi rantaa, niiden välissä ohut jääkerros, / Vesi juoksee, mutta jää seisoo. / Jää on päällä ja vesi pohjassa. / Jäällä on kalastajia, vedessä karppeja. […]

Storms – Tormentas

MARGARITA VULGARE I was born to endure these kinds of storms / Though it’s something I never asked for / I wish I could dance under the lightnings / But I’m not that kind of gal / Not at all […]

Öljytie

ANNI KANNIAINEN Kuljen öljyteitä / tuhokoneidensa melutessa / tässä muovikaupungissa / vaivoin osaan hengittää / He kehystävät tuhonsa / ja peittävät sen kimalteella / säveltävät profetian / lopun oopperan, / se toteen käy. […]

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: