Koronapassi suojaa ennen kaikkea rokottamattomia

TIMO SAVOLAINEN

Viime aikoina on tullut tavaksi väittää, että koronapassin edellyttäminen polkee rokottamattomien ihmisoikeuksia. Rokottamattomia syyllistetään ja heidät leimataan helposti kaikkia rokotteita vastustaviksi salaliittoteoreetikoiksi tai kiihkomielisiksi tieteen vihollisiksi. Totuus on tietenkin moninaisempi. Yksi ei voi ottaa rokotetta esimerkiksi terveyssyistä, toinen taas kärsii neulakammosta, kolmas on aiempien kokemustensa vuoksi epäluuloinen terveysviranomaisia kohtaan. Syitä ja koronarokotteesta kieltäytyjiä on monenlaisia.

Rokotteen tai rokotepassin vaatimisesta aiheutuu rokottamattomille monenlaista haittaa. Ensin sulkeutuivat ravintoloiden ja museoiden ovet, kohta myös terveydenhuollon työntekijöiltä aletaan luultavasti vaatia koronarokotteen ottamista, jos nämä mielivät jatkaa työssään. Osa tulee tämän seurauksena menettämään pian tulonlähteensä ja joutuu jäämään sivuun myös työelämästä vapaa-ajan menojen lisäksi. Mitä tulee rokotteen vaatimiseen terveydenhuollon työntekijöiltä, on julkisuudessa esitetty painavia puheenvuoroja sekä puolesta että vastaan.

Rokotepassin vaatimisessa ei siitä koituvasta haitasta huolimatta ole kyse rokottamattomien ihmisoikeuksien polkemisesta. Jokainen saa vielä itse valita, ottaako rokotteen, eikä kenenkään koskemattomuutta siis loukata. Näin tulee ollakin. Koronapassin on tarkoituskin rajoittaa niiden ihmisten läsnäoloa ihmisjoukoissa, joilla ei ole suojaa koronavirusta vastaan. Tällä tavalla suojellaan riskiryhmiin kuuluvia ja ehkäistään viruksen leviämistä. Samalla päätös, ottaako rokote vai ei, on mahdollista jättää jokaisen oman harkinnan varaan.

Ennen kaikkea koronapassin edellyttäminen suojelee heitä, jotka eivät ole rokotetta ottaneet – siis muun muassa niitä rokotteesta kieltäytyviä, joiden ihmisoikeuksia nyt väitetään poljettavan. Kun heidän osallistumismahdollisuuksiaan kavennetaan, samalla vähennetään heidän riskiään sairastua koronatautiin. Tällä tavalla heidän vaaransa sairastua vakavaan tautimuotoon tai pitkittyneeseen tautimuotoon tai jopa menehtyä pienenee olennaisesti. Koronapassista on siis sen aiheuttamista haitoista huolimatta merkittävää etua juuri rokottamattomille.

TIMO SAVOLAINEN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Uusimmat julkaisut

Kaukainen muisto ystävästä

ANNI KANNIAINEN Kaukainen muisto ystävästä säilyy sydämessä / laatikkoon sen nimen sulkee / kolmanteen sydänkammioon. […]

Kaksi rantaa – Два берега

RUSLAN VESTERINEN Kaksi rantaa, joki niiden välissä… / Kaksi rantaa, niiden välissä ohut jääkerros, / Vesi juoksee, mutta jää seisoo. / Jää on päällä ja vesi pohjassa. / Jäällä on kalastajia, vedessä karppeja. […]

Storms – Tormentas

MARGARITA VULGARE I was born to endure these kinds of storms / Though it’s something I never asked for / I wish I could dance under the lightnings / But I’m not that kind of gal / Not at all […]

Öljytie

ANNI KANNIAINEN Kuljen öljyteitä / tuhokoneidensa melutessa / tässä muovikaupungissa / vaivoin osaan hengittää / He kehystävät tuhonsa / ja peittävät sen kimalteella / säveltävät profetian / lopun oopperan, / se toteen käy. […]

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: